Thursday, April 19, 2012

Foxconn, Μοναδικές εικόνες από το εργοστάσιο που παράγεται το iPad [video]


Η Foxconn αποτελεί την μεγαλύτερη κατασκευάστρια συσκευών υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα. Λόγω της τεράστιας ζήτησης για ανθρώπινο δυναμικό χαμηλού κόστους, το εργοστάσιο της Foxconn έχει εξελιχθεί σε μια ολόκληρη πόλη, οπού συνήθως απαγορεύονται τα τηλεοπτικά μέσα. Αυτή τη φορά όμως, όχι!

Το εργοστάσιο-πόλη της Foxconn έχει κατηγορηθεί συχνά για εξαναγκασμό των υπαλλήλων του σε δουλειά, κάτω από φρικτές εργασιακές συνθήκες. Η μείωση του κόστους αποτελεί το μοναδικό στοιχείο το οποίο υπολογίζει η εταιρεία και οι τελευταίες απεργίες και η άνοδος την ημερομισθίων, την ώθησε σε κατασκευή νέου εργοστασίου στην Βραζιλία για ακόμα χαμηλότερο εργασιακό κόστος!

Παρ’ όλα αυτά, το βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα το αμερικάνικο δίκτυο Marketplace, παρουσιάζει τα γεγονότα εμφανώς διαφορετικά. Στο ρεπορτάζ τονίζεται το γεγονός της ύπαρξης πολύ χειρότερων συνθηκών σε άλλα κινέζικα εργοστάσια, όπως και της ύπαρξης χώρων άθλησης για τους εργαζομένους ώστε να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα.
Μάλιστα, ο μισθός των 3000 (250 το μήνα) δολαρίων ενός εργάτη εμφανίζεται ως μεγάλος, για μια κοινωνία που ζει μέσα στην εξαθλίωση εδώ και αιώνες.
Δείτε το και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα…



No comments:

Post a Comment