Thursday, January 3, 2013

13 τεχνολογικά επιτεύγματα που “δεν” πρόκειται να δείτε το 2013


Όπως καταλαβαίνεται, οι προφητείες των Μάγια μάλλον δεν έπιασαν τόπο κι εμείς βρισκόμαστε εδώ για ακόμη μια χρονιά!
Αφού σας ευχηθούμε χρόνια πολλά και καλή χρονιά, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε λίγο για την χρονιά που μας έρχεται, καθώς και το τι περιμένουμε ή καλύτερα, τι “δεν περιμένουμε” να δούμε φέτος…
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 2013, αρκετά φημολογούμενα προϊόντα θα βρουν το δρόμο τους προς τα ράφια των καταστημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με το NBCNews αυτή η χρονιά, δεν θα είναι “η χρονιά” για 13 από αυτά τα gadgets και τεχνολογίες.

Amazon smartphone

Μετά από την επιτυχία του Amazon Tablet με Android λειτουργικό, πολλοί πίστεψαν πως η εταιρία δεν θα σταματήσει μόνο εκεί. Το να καταφέρει όμως να πλασαριστεί μέσα στην αγορά των smartphones, και κυρίως σε αυτήν της Αμερικής όπου οι Apple και Google έχουν ριζώσει για τα καλά, είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Οι νέοι παίκτες σε αυτό το παιχνίδι, δεν είναι και πολύ καλοδεχούμενοι. Από την άλλη πλευρά, η Amazon δεν θέλει να πουλήσει συσκευές τόσο, όσο online υπηρεσίες και αγαθά και αυτό εξυπηρετείται καλύτερα μέσω ενός tablet.

Windows Blue

Οι φήμες τα θέλουν να έρχονται πιο νωρίς από ότι θα περίμενε κανείς, με την Microsoft να υιοθετεί νέα πολιτική στα λειτουργικά συστήματα και τα update τους, παρόμοια με αυτή της Apple. Κάτι τέτοιο όμως, θα οδηγούσε την Microsoft σε μια προ-έκδοση(beta) των νέων Windows Blue για τους developers, οι οποίοι με την σειρά τους δε θα το κρατούσαν κρυφό, όπως ακριβώς γίνεται με τα OS X και είδαμε κατά την μετάβαση από τα 7 στα 8. Αυτό θα έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη να γίνεται, αφού οι developers θέλουν χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν μια νέα αναβάθμιση των Windows κάπου μέσα στο φθινόπωρο.

Google Nexus 4 με LTE συνδεσιμότητα

Όταν η Google έκανε διαθέσιμο στην αγορά το Nexus 4, οι χρήστες και οι φανατικοί οπαδοί της Google έμειναν σοκαρισμένοι από το γεγονός πως η συσκευή δεν υποστήριζε LTE. Κι αυτό γιατί η εταιρία δεν ήθελε να βγάλει ένα τηλέφωνο συγκεκριμένο για κάθε πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αλλά ένα global phone. Η Google προσπαθεί να προβάλει την ανεξαρτησία της από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Ασύρματη φόρτιση-δημόσιοι χώροι φόρτισης

Φέτος είδαμε τις πρώτες συσκευές με ασύρματη φόρτιση να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Nokia, HTC και άλλες εταιρίες, μας έδειξαν ήδη τα πρώτα τους headsets με ασύρματη φόρτιση στην αγορά. Προσωπικά δεν χάφτω αυτό το τρικ με την “επαγωγική” περισσότερο, παρά “ασύρματη” φόρτιση θα την έλεγα. Μπορεί να έπιασε το κόλπο αυτό στο marketing των συσκευών, αλλά φανταστείτε πως το κινητό πρέπει να ακουμπά στην επιφάνεια, αλλιώς δε φορτίζει. Δεν είναι απόλυτα βολικό, αρκεί κανείς να σκεφτεί πως κάποιες φορές καθόμαστε πάνω από το κινητό μας, του οποίου ο φορτιστής κρέμεται ενώ φορτίζει κι εμείς το χρησιμοποιούμε. Με άλλα λόγια, δεν είναι βολικό να χρησιμοποιούμε το κινητό μας με αυτό τον τρόπο φόρτισης και θα πρέπει να διακόπτουμε την φόρτιση. Τα σενάρια για φόρτιση που θα γίνεται έστω και σε εμβέλεια ενός μέτρου, μάλλον είναι απίθανα λόγω μεγάλης έκθεσης σε ακτινοβολία υψηλής ενέργειας.
Όσο για τους δημόσιους χώρους, δε νομίζω να θέλει μια αλυσίδα καταστημάτων και εστιατορίων να επενδύσει σε αυτό το σενάριο εκατομμύρια, προκειμένου να παρέχει στους πελάτες της τη δυνατότητα αυτή. Τα κινητά που κυκλοφορούν με αυτή την ιδιότητα είναι πολύ λίγα, και κυρίως απουσιάζει το iPhone από την λίστα. Έως ότου, και αν, η Apple υιοθετήσει ένα τέτοιο πρότυπο στα προϊόντα της, μην περιμένετε να δείτε ένα τέτοιο σενάριο να γίνεται πραγματικότητα.

Nokia’s Windows tablet

Εδώ και δύο χρόνια η Nokia συνέδεσε το όνομα των high-end κινητών της, με αυτό της Microsoft. Πολλοί έκτοτε, θεώρησαν πως η εταιρία δε θα αργούσε να περάσει και στην δημοφιλή πλέον αγορά των tablet, με μία όμορφη ταμπλέτα αλλά Lumia σχεδιασμό. Σχεδιαστικά, ακούγεται αλλά και φαίνεται ωραίο μέσα από τα διάφορα concept που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς. Όμως, η αλήθεια είναι πως η Nokia είναι υπερβολικά απασχολημένη με το να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και να πάρει πίσω το κλεμμένο στέμμα της, παρά να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πριν να διασφαλίσει την επιτυχία των νέων smartphone της. Νομίζω πως για την ώρα θα το προσπεράσουν αυτό.

Πληρωμές μέσω κινητού γίνονται διαδεδομένες

Σήμερα όσοι θέλουν, μπορούν να χρησιμοποιούν το Google Wallet για να πληρώνουν σε αρκετά καταστήματα στην Αμερική. Το ίδιο είδαμε να συμβαίνει και με την τεχνολογία NFC, η οποία αξιοποιήθηκε επιτέλους για πληρωμές στα λεωφορεία του Λονδίνου. Ωστόσο, πάλι το iPhone είναι αυτό που θα καθορίσει την αγορά, αφού το ίδιο δεν διαθέτει NFC Chip, οπότε η Apple δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους συναλλαγές. Οι καταναλωτές δείχνουν πίστη στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και δείχνουν να τις εμπιστεύονται περισσότερο. Με πρόσφατες αναλύσεις πάνω στο θέμα αυτό, υπολογίζεται πως κάτι τέτοιο δε θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2015 τουλάχιστον.

Apple TV set


Οι φήμες περί της δημιουργίας μιας τέτοιας συσκευής από μέρους της Apple, περιπλανώνται στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια, ενώ πρόσφατα ο CEO της εταιρίας δήλωσε σε συνέντευξή του πως όταν κοιτάζει την τηλεόραση σπίτι του, αισθάνεται πως κοιτάζει χρόνια πίσω. Η επιτυχία της Apple σε κάθε είδους προϊόν που έχει κυκλοφορήσει από το 2006 τουλάχιστον και μετά, έχει κάνει τους πάντες να πιστεύουν πως η Apple θα επιχειρήσει και αυτό. Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Apple από το να κυκλοφορήσει στην αγορά μια κοινή High Definition τηλεόραση, με ενσωματωμένο iTunes και ίσως κάποιες επιπλέον έξυπνες ιδιότητες(smart TV functions) ενσωματωμένες. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεργαστεί με τους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης και δικτύων TV, δύο πολύ συντηρητικές ομάδες στην Αμερική, οι οποίες θα πρέπει να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να παρέχει μια καλύτερη τεχνολογία απεικόνισης από τους ανταγωνιστές της, ίσως με μια οθόνη OLED που θα ωθήσει την τιμή σε υψηλά επίπεδα. Άρα το πιθανότερο για την ώρα είναι να συνεχίσει να μας παρέχει κάποια TV-box sets, όπως το παρόν Apple TV, μέχρι να βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό.

Self-driving αυτοκίνητα

Η Google εργάζεται πάνω στην αυτο-οδήγηση για ένα-δύο χρόνια τώρα, αλλά δεν είναι μόνη της. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford, Cadillac και η Volvo αναπτύσσουν τα δικά τους αυτόνομα οχήματα. Κάποιες πολιτείες μάλιστα, όπως η Νεβάδα και η Καλιφόρνια, έχουν επιτρέψει την ύπαρξη μιας τέτοιας τεχνολογίας στους δρόμους. Η τεχνολογία αυτο-οδήγησης της Google είναι πιθανότατα η πιο κοντινή για να είναι έτοιμη, αλλά η εταιρεία δεν είναι αυτοκινητοβιομηχανία. Θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να επιτευχθούν οι απαραίτητες συμφωνίες, επιχειρηματικές και νομικές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε στους δρόμους μας κάτι τέτοιο.

Motorola Droid 5


Η Motorola είναι ο βασιλιάς των slider πληκτρολογίων σε smartphone, έχοντας ξεκινήσει με την αρχική έκδοση του Droid με το πληκτρολόγιο και στη συνέχεια με την κυκλοφορία τριών διαφορετικών μοντέλων της σειράς. Οι άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν απομακρυνθεί από QWERTY τηλέφωνα τα τελευταία χρόνια και την θέση τους έχουν πάρει τα φτηνά chatphones. Επίσης, ο νέος ιδιοκτήτης της Motorola, η Google, δεν έχει βάλει πληκτρολόγια στα κινητά της και ούτε δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Motorola δεν θα βγάλει άλλο high-end κινητό με slider πληκτρολόγιο.

BlackBerry PlayBook 2
Το PlayBook κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011. Με το νέο BlackBerry 10 OS της εταιρείας να έρχεται τον Ιανουάριο, κάποιοι εικάζουν ότι η RIM θα ανανεώσει και το tablet της. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο PlayBook δεν τα πήγε καθόλου καλά. Για τους ίδιους λόγους για τους οποίους προαναφέραμε πως η Nokia δεν θα κυκλοφορήσει ένα Lumia tablet μέσα στο 2013, το ίδιο θα πράξει κι η RIM. Η εταιρία έχει μείνει πολύ πίσω στον ανταγωνισμό και το μόνο που θέλει, είναι να καταφέρει να εδραιωθεί για τα καλά και πάλι στην αγορά με το BlackBerry 10 OS. Ας δούμε πρώτα πως θα τα πάει αυτό και στην συνέχεια μιλάμε για την δημιουργία κάποιου tablet.

Facebook phone

Εδώ και χρόνια, ακούμε ότι το Facebook θα κυκλοφορήσει ένα δικό του τηλέφωνο, αλλά δε το βλέπουμε πουθενά. Τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος ο Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός τηλεφώνου “δεν θα είχε νόημα”. Πράγματι, δεν υπάρχει πραγματικό νόημα δημιουργίας ενός τηλεφώνου από το Facebook, όταν κάθε τηλέφωνο στην αγορά έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή του Facebook. Κάνοντας το δικό του τηλέφωνο, το Facebook θα μπορούσε να αποξενώσει ακόμη και ορισμένους από τους εταίρους του.

Εύκαμπτες οθόνες για τηλέφωνα ή ταμπλέτες

Ενώ η CES 2013 πλησιάζει και όλοι μιλάνε για τις εύκαμπτες οθόνες της Samsung και πως η εταιρία είναι έτοιμη να παρουσιάσει κάποιο προϊόν με τέτοια τεχνολογία, μάλλον είναι λιγάκι απίθανο να δούμε το επόμενο Galaxy S ή Note να φέρει μια τέτοια δυνατότητα. Παιδιά μην ξεγελιόμαστε, δεν είναι μόνο η οθόνη που πρέπει να αποκτήσει ευλυγισία για να λυγίζει το κινητό τηλέφωνο. Πρέπει να λυγίζουν όλα τα μέρη του κινητού, chip, σώμα κτλ, πράγμα αδύνατον. Ωστόσο μια τέτοια προσθήκη σε ένα κινητό, θα μπορούσε να το κάνει πιο ανθεκτικό σε κραδασμούς και πεσίματα. Νομίζω πως αυτός είναι και ο στόχος…

Google Project Glass για τους καταναλωτές

Το Google Glasses Project, τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Google, θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμα για τους developers στις αρχές του έτους μας, πιθανότατα τον Φεβρουάριο. Έτσι, η ολοκληρωμένη έκδοση του προϊόντος θα αργήσει πολύ να φτάσει στα χέρια μας. Παρόλο που ο συνιδρυτής της Google Sergey Brin δήλωσε στο Bloomberg πως θα ήθελε να έχει μια έκδοση για τους καταναλωτές μέσα στη χρονιά αυτή, κάτι τέτοιο μάλλον φαίνεται απίθανο, αφού ένα τέτοιο μοναδικό και πρωτοποριακό προϊόν δε μπορεί να βρει το δρόμο του από το πρωτότυπο στην τελική έκδοση τόσο γρήγορα. Μην περιμένετε να το αποκτήσετε μέχρι το 2014, εκτός και αν είστε μέσα στην ομάδα των developers της Google!

No comments:

Post a Comment