Thursday, March 22, 2012

Ανοίγει ο δρόμος για σκληρούς δίσκους με χωρητικότητα 60 terabytes


Πολλοί προέβλεπαν το τέλος των σκληρών δίσκων όταν εμφανίστηκαν στην αγορά τα solid-state drives (SSD), φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι - τουλάχιστον ακόμα. Μια νέα καινοτομία της Seagate ανοίγει το δρόμο για σκληρούς με τεράστια χωρητικότητα.



Η Seagate κατάφερε να χωρέσει ένα terabit δεδομένων σε μια τετραγωνική ίντσα. Οι σκληροί δίσκοι που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή έχουν πυκνότητα 620 gigabits, κάτι που σημαίνει ότι οι ερευνητές της εταιρείας κατάφεραν να αυξήσουν τη χωρητικότητα κατά 50% περίπου. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς εκτιμάται ότι το "ταβάνι" της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι τα 10 terabits ανά τετραγωνική ίντσα. Σε αυτή την πυκνότητα είναι εφικτή η κατασκευή σκληρών δίσκων με χωρητικότητα 60 terabytes στις 3,5 ίντσες και 20 terabytes στις 2,5 ίντσες.

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η Seagate είναι η μαγνητική εγγραφή υποβοηθούμενη από τη θερμότητα (heat-assisted magnetic recording - HAMR). Η κεφαλή του drive είναι εξοπλισμένη με ένα ειδικό laser, το οποίο θερμαίνει την επιφάνεια του platter. Έτσιενισχύεται το μαγνητικό πεδίο και είναι δυνατή η αποθήκευση περισσότερων δεδομένων.

Υπολογίζεται ότι η μέθοδος HAMR μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση των σκληρών δίσκων για μία ακόμη δεκαετία.

No comments:

Post a Comment