Thursday, February 2, 2012

To File Sharing ζει κρίσιμες στιγμές

Ένα από τα πιο διάσημα sites για file sharing παγκοσμίως έκλεισε πριν από λίγες μέρες. Ο λόγος για το Megaupload.com, του οποίου οι ιδρυτές αλλά και οι συνεργαζόμενες εταιρείες, κατηρογούνται ότι διατηρούσαν στους servers τους παράνομα downloads από ταινίες, μουσική και άλλου είδους περιεχόμενο. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για χρέη 500 εκατομμυρίων δολαρίων από πιθανά κέρδη που θα αποκόμιζαν οι εταιρείες που κατείχαν τα πνευματικά δικαιώματα των αρχείων.

Το Megaupload εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, αλλά ένα μεγάλο μέρος από τους servers του διατηρούσαν αρχεία στο Ashburn της Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Kim Dotcom, ετών 37, και τρεις ακόμη υπάλληλοι, συνελλήφθησαν χθες στη Νέα Ζηλανδία, μετά από έρευνα των αρχών της Αμερικής. Κι όλα αυτά ενώ το site είχε ήδη προειδοποιήσει ότι απειλούνταν με κλείσιμο.

Κατά γενική ομολογία, το site ήταν διάσημο όχι μόνο για τα downloads του, αλλά και για την υποστήριξη που απολάμβανε από διάσημους, μουσικούς και παραγωγούς, που αποτελούν άλλωστε τα θύματα της πειρατείας. Το project είχαν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες οι Alicia Keys, Kanye West, Kim Kardashian και πολλοί άλλοι επώνυμοι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το site δεν αφαιρούσε αρχεία που προστατεύονταν από πνευματικά δικαιώματα παρά τις εκκλήσεις εταιρειών. Αντίθετα, επιβράβευε τους χρήστες του μέχρι και με χρηματικά ποσά, για αρχεία που ανέβαζαν (συνήθως copyrighted) και που είχαν πολλά downloads. Τα έσοδα του site προέρχονται από τις διαφημίσεις και τις συνδρομές, μέσω των οποίων οι χρήστες κατέβαζαν αρχεία σε μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά και επιπλέον περιεχόμενο. Συνολικά το Megaupload διατηρούσε 150 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 50 εκατομμύρια hits ημερησίως. 
www.megaupload.com
 

No comments:

Post a Comment