Tuesday, February 7, 2012

HTC Sensation XL, Αναλυτική παρουσίαση hands-on στα… ελληνικά! [video/review]

Με ένα XL smartphone συνεχίζουμε τις hands on παρουσιάσεις στο Goodbyte.gr και το myPhone.gr αυτή τη φορά. Ένα Android κινητό που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο, ενώ ανάλογη εντύπωση άφησε και σε εμάς κατά το ολιγοήμερο πέρασμά του από τα… χέρια μας. Ο λόγος φυσικά για το Sensation XL!

Το Sensation XL είναι το κορυφαίο Android smartphone της HTC αυτή την περίοδο (μαζί με το HTC Sensation XE), μια συσκευή που απευθύνεται σε hard core χρήστες, με αρκετά μεγάλο πορτοφόλι και… ψυχαγωγικές ανάγκες. Διατίθεται φυσικά μέσω Expansys, το οποίο και ευχαριστούμε για μία ακόμα φορά, που άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας για μία παρουσίαση ενός τόσο «πληθωρικού» smartphone.


Εισαγωγικά…

Η συσκευή αποδείχθηκε αντάξια του ονόματός της, προσφέροντας σε… XL διαστάσεις (ή ποσότητα αν προτιμάτε): Αυτονομία, επιδόσεις, απόκριση στις εντολές μας και… ψυχαγωγία. Δεν είναι πρωταθλητής στη φορητότητα – προφανώς- ούτε κάνει δίαιτα για να γίνει super slim, όπως άλλες προτάσεις του ανταγωνισμού. Είναι όμως στιβαρό στην κατασκευή, πολύ καλά κατασκευασμένο από ποιοτικά υλικά και – κυρίως- προσφέρει την βέλτιστη δυνατή εμπειρία πλοήγησης στο mobile internet, μέσα από μια S-LCD οθόνη 4.7 ιντσών με ανάλυση (τι άλλο; ) 480 x 800 pixels. Ισχύς υπάρχει άπλετη, ενώ η RAM περισσεύει. Τι του λείπει λοιπόν; Για smartphone; Τίποτα. Για συσκευή επικοινωνίας; Μάλλον είναι over-qualified, αφού οι τερατώδεις του διαστάσεις και τα 163 γραμμάρια βάρους, μετά από λίγες ημέρες καθημερινής χρήσης… «κουράζουν», αντί να διευκολύνουν τον χρήστη.

Δείτε όμως τις εντυπώσεις μας, πιο αναλυτικά στο HTC Sensation XL hands on, που ακολουθεί.

Βασικό πακέτο προσφοράς
 

XL το πακέτο, όπως και η συσκευή άλλωστε, ξεχωρίζει από τον ολόλευκο χρωματισμό και τη χρήση χαρτιού καλής ποιότητας. Στα ενδότερα θα συναντήσετε τη συσκευή να σας περιμένει ανυπόμονα, ενώ δίπλα της θα βρείτε τα ειδικά στερεοφωνικά ακουστικά Beats by Dr.Dre που προσφέρουν HD ήχο, πολύ εντυπωσιακά πρίμα και απόλυτα ικανοποιητικά μπάσα (αρκεί να παίζει και το ανάλογο μουσικό κομμάτι, στον Android player της συσκευής).
Εκτός από όλα τα παραπάνω, στη βασική συσκευασία του HTC Sensation XL – το οποίο στοιχίζει 489 Ευρώ- θα βρείτε ένα φορτιστή και ένα micro USB καλώδιο για την μεταφορά δεδομένων από και προς τον Η/Υ, μία δερμάτινη θήκη – πουγκί για τα πολύτιμα Beats Audio ακουστικά, 4 επιπλέον λαστιχένιες θήκες για να ταιριάξουν τα ακουστικά σε κάθε τύπο αυτιού και τα πάντα απαραίτητα (για κάποιους) εγχειρίδια χρήσης, στα Αγγλικά.
Σημείωση: Η συσκευή δεν υποστηρίζει Ελληνικά στα μενού, έχει όμως πλήρη Ελληνική υποστήριξη στο default Android keyboard που θα βρείτε στα ενδότερα. Άλλωστε, δεν έχει έρθει στην Ελλάδα επίσημα από την HTC, επομένως μπορείτε να την βρείτε μόνο από το Expansys ή από εισαγωγές ελληνικών e-shops.

Εξωτερική εμφάνιση, χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά


Είναι τεράστιο, ΟΚ όσο και να θέλει δεν μπορεί να το κρύψει. Με μέγεθος (132.5 x 70.7 x 9.9 χιλιοστά) το Sensation XL είναι λίγο πιο πλατύ από το Samsung Galaxy Nexus, έτσι δεν… τσιγκουνεύεται με το όνομά του και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Εμφανισιακά είναι πανέμορφο με τον λευκό χρωματισμό στο μεγαλύτερο τμήμα του σκελετού και το αλουμινένιο πίσω τμήμα στην «πλάτη». Εντυπωσιάζει λοιπόν στην όψη, «φοβίζει» όμως λίγο όταν το πιάσετε στο χέρι. Είναι αρκετά μεγάλο για κάθε τύπο χεριού, ενώ η S-LCD οθόνη του με μέγεθος 4.7 ίντσες είναι χάρμα οφθαλμών όταν αναπαράγει ταινίες DivX (HD περιεχόμενο χωρίς πρόβλημα), αλλά για καθημερινή χρήση – επαγγελματική κυρίως- δεν ενδείκνυται. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να… αγγίξετε την απέναντι γωνία (διαγωνίως) με τον αντίχειρά σας χωρίς να το τεντώσετε στο άπειρο, έτσι αν φτάσει κάποιο email ή έχετε κάποια ειδοποίηση στην πολύ χρήσιμη Status bar, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τα δύο σας χέρια.
Η διαχείριση κλήσεων φυσικά γίνεται με το ένα χέρι (κλείδωμα, ξεκλείδωμα οθόνης, απάντηση κλήσεων κλπ), αλλά εντάξει, τα 163 περίπου γραμμάρια της συσκευής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πολύωρες συνομιλίες.
Τριγμούς, ασάφειες και ατέλειες ΔΕΝ θα εντοπίσετε όσο και αν ψάξετε στη συσκευή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με τη λεπτομέρεια και την ευκρίνεια της οθόνης αφής. Δεν είναι AMOLED φυσικά, αλλά ας μην υπερβάλλουμε είναι εντυπωσιακή, τεράστια και σχετικά φωτεινή, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται υπάκουα στις απαιτήσεις μας.
Τα 4 πλήκτρα επαφής στο κάτω μέρος είναι άμεσα στις αποκρίσεις τους, το διπλό, δυνατό LED στην πίσω πλευρά τα πάει περίφημα τόσο στη λήψη φωτογραφιών όσο και στη χρήση του σαν φακός (θα βρείτε και ειδική εφαρμογή στα ενδότερα), ενώ η 8.0MPixels κάμερα κάπου εκεί, προσφέρει απλά ικανοποιητικές φωτογραφίες αλλά πολύ καλά HD videos με δυνατότητα slow motion recording! Είναι απροστάτευτη βέβαια από τυχόν επαφή με τραχείες επιφάνειες, έτσι καλό θα είναι να προσέχετε που ακουμπάτε το μοντέλο, για να μην φθαρεί ο προστατευτικός της φακός.
Hint 1#: Προσοχή το On/Off/Lock πλήκτρο στην κορυφή, δεν προεξέχει σημαντικά, έτσι θα πιάσετε ενίοτε τον εαυτό σας να το αναζητά, με αποτέλεσμα να… καθυστερείτε στις αντιδράσεις σας κάποιες φορές.
Hint 2#: Χρήσιμο αποδεικνύεται το καλά κρυμμένο LED δίπλα από το λογότυπο της HTC, στην εμπρόσθια πλευρά της συσκευής. Μπορείτε να καθορίσετε το ρυθμό εμφάνισής του, για να σας ειδοποιεί για κάθε εισερχόμενη κλήση ή ειδοποίηση σε πράσινο χρώμα, ενώ αλλάζει σε κόκκινο, όταν η μπαταρία είναι έτοιμη να «πνεύσει τα λοίσθια».

Τεχνικά χαρακτηριστικά


Δύναμη και… επιδόσεις δεν λείπουν από ένα τόσο Extra Large κινητό, με αποτέλεσμα οι εντυπώσεις μας από το συγκεκριμένο τομέα των δυνατοτήτων του να είναι απόλυτα ικανοποιητικές. Στα ενδότερα κρύβει έναν Qualcomm MSM8255 επεξεργαστή, μονοπύρηνο, που «τρέχει» στο 1.5GHz και τα πάει περίφημα ακόμα και κάτω από εντατική χρήση. Δεν αγχώνεται, δεν κολλάει, δεν καθυστερεί να απαντήσει στις… προκλήσεις μας, ενώ όλα τα animations του Sense 3.5 UI «πετάνε» πραγματικά.
Σε αυτό φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν και τα 768MB μνήμης RAM που διαθέτει το Sensation XL και επιτρέπουν την ταυτόχρονη πρόσβαση σε πάνω από 15 εφαρμογές ταυτόχρονα, με τη βοήθεια της multitasking λειτουργίας φυσικά. Στο εσωτερικό η μνήμη του αγγίζει –θεωρητικά- τα 16GB, τα οποία μεταφράζονται πρακτικά σε 13.6 GB περίπου, διαθέσιμα για κάθε τύπο δεδομένων. Πληθώρα από αισθητήρες θα βρείτε επίσης στα ενδότερα του XL να σας περιμένουν, όπως: αισθητήρας επιτάχυνσης, προσέγγισης, ψηφιακή πυξίδα και γυροσκόπιο, ενώ άψογη αποδείχθηκε η συμπεριφορά της συσκευής κατά τη σύνδεση τόσο με το HSDPA/USUPA δίκτυο όσο και μέσω WLAN τεχνολογίας (μηδενικές αποσυνδέσεις από τον WiFi router μας).
Εντύπωση (θετική) μας προκάλεσε η πολύ καλή συμπεριφορά του Android browser κατά την πλοήγηση σε «βαριές» ιστοσελίδες, η άνετη απεικόνιση flash banners με πολύ καλή ποιότητα και η αίσθηση «ισχύος» που απέπνεε το μοντέλο, κατά τη διάρκεια κάθε βόλτας στο mobile internet. Η απεικόνιση των σελίδων ήταν άριστη, τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κατακόρυφο προσανατολισμό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποθήκευσε cookies από ιστοσελίδες στις οποίες εισάγαμε τα προσωπικά μας στοιχεία όπως π.χ. login και passwords.

Άποψη του HTC Sense UI και…


Τα έχουμε πει, ίσως βαρεθείτε, αλλά θα το ξανακάνουμε. Το συγκεκριμένο UI, όσο πάει ο καιρός και… βελτιώνεται με εκθετικό ρυθμό. Στο Sensation XL λοιπόν, θα βρείτε πάνω από 80 (ναι 80) widgets να σας περιμένουν out of the box, χωρίς να χρειαστεί να «κατεβάσετε» εφαρμογές, να αναζητήσετε περίεργα προγράμματα στο Android Market κλπ. Όλα είναι εκεί μπροστά σας, να τα εκτιμήσετε, να δείτε ποιο από αυτά σας βολεύει και απλά να τα χωρέσετε στις 7 διαθέσιμες οθόνες αναμονής του μοντέλου.
Όπως πάντα, μπορείτε να παραμετροποιήσετε κάθε γωνιά του UI, με διαφορετικά wallpapers, lockscreens, animated widgets, κινούμενα wallpapers και συνδυασμούς τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε sound sets για να αλλάξετε μονομιάς όλες τις ηχητικές ειδοποιήσεις της συσκευής, να δημιουργήσετε και δικές σας αν το επιθυμείτε. Φυσικά αν βαρεθείτε όλα όσα σας προσφέρει by default το Sense UI 3.5, μπορείτε να συνδεθείτε στο HTC Hub και να «κατεβάσετε» δωρεάν ότι άλλο theme επιθυμείτε, αφού πρώτα δείτε μια προεπισκόπισή του.
Για το τέλος αφήσαμε τον Monster (Beats by Dr. Dre) «χαρακτήρα» της συσκευής που εξαντλείται κυρίως στα πολύ ποιοτικά ακουστικά που το συνοδεύουν. Όπως θα δείτε και στο video, τα urBeats ακουστικά, όπως τα αποκαλεί η ίδια η HTC, καταφέρνουν να χαρίσουν πολύ ποιοτικό ήχο, ανώτερο από κάθε άλλο ανάλογο headset, που είχαμε χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν. Προσφέρουν πολύ καλά πρίμα και δυνατά μπάσα, χωρίς όμως να… βάζουν φωτιά στα decks, έτσι αν θέλετε να απολαύσετε beat δυνατά με βαθιά μπάσα, ίσως θα πρέπει να προμηθευτείτε κάποια headphones, με ηχεία μεγαλύτερης διαμέτρου φυσικά. Παρόλα αυτά, τα urBeats είναι σίγουρα, τα καλύτερα ακουστικά που διατίθενται αυτή την περίοδο σε smartphone τέτοιας κατηγορίας.
…τα συμπεράσματά μας

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του, το Sensation XL τα πήγε περίφημα. Μπορεί να βασίζεται ακόμα στην έκδοση Gingerbread 2.3.5 και να μην απολαμβάνει τα «καλούδια» του Android ICS ακόμα, είναι όμως από τα πρώτα Androids της HTC που θα λάβουν το Ice Cream Sandwich update, αν και το πότε, είναι μέχρι στιγμής άγνωστο. Πρακτικά λοιπόν, τα πηγαίνει καλύτερα από ότι το Samsung Galaxy Nexus σε συγκεκριμένες λειτουργίες: browser, animations, UI και widgets, ενώ πολύ καλή αποδείχθηκε και η αναπαραγωγή μιας ταινίας HD που δοκιμάσαμε να απολαύσουμε στην οθόνη του.

Η τελευταία είναι πραγματικά τεράστια και μετατρέπει σε… άνετη βολτούλα κάθε πλοήγηση στο mobile internet, ενώ ο Android browser κάνει ότι μπορεί για να … εντείνει αυτό το συναίσθημα άνεσης και… ανεμελιάς. Η φωτεινότητά της είναι πολύ καλή σε εσωτερικούς χώρους, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όμως και για το εξωτερικό περιβάλλον, αφού το μεγάλο της μέγεθος την κάνει να καθρεπτίζει κάποιες φορές, όταν τη βλέπετε υπό γωνία. Η ευκρίνεια και η λεπτομέρειά της είναι απόλυτα ικανοποιητικές, παρά τις τερατώδεις της διαστάσεις, ενώ η υφή της είναι παραπλήσια γυαλιού, πράγμα που βελτιώνει σημαντικά την αίσθηση πολυτέλειας της συσκευής.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις με τη βοήθεια του Sensation XL ήταν άψογες πραγματικά, ενώ τα επίπεδα λήψης σήματος με τον HSDPA/USUPA πομποδέκτη και την κάρτα της Vodafone που χρησιμοποιήσαμε μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους. Το ηχείο του (κατά την αναπαραγωγή ringtones) δεν κατάφερε να μας ικανοποιήσει, αφού ακόμα και στο μέγιστο, κάποιες φορές – όταν το είχαμε στην τσέπη του παντελονιού μας- δεν το ακούσαμε. Αλλάξαμε ήχο κλήσης όμως σε κάτι πιο… «δυνατό» με έντονα πρίμα και η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά.
Η αυτονομία του μοντέλου, άγγιξε ΣΧΕΔΟΝ τις δύο ημέρες συνεχούς χρήσης, με ανοικτά όλα τα… ασύρματα «κυκλώματά» του (HSDPA/USUPA, WLAN, GPS), αρκετά push emails, 1 ώρα συνολικά με αναπαραγωγή μουσικής, 10 λεπτά ταινίας και αρκετές στιγμές πλοήγησης στο mobile internet – και με τα δύο χέρια δυστυχώς. Πολύ καλό τηλέφωνο, «δυνατός» συνδυασμός ποιότητητας και λειτουργιών, εντυπωσιακό στη μουσική και την ψυχαγωγία, αλλά τεράστιο για καθημερινή χρήση και αδύνατο να το χρησιμοποιήσεις πλήρως (100%) με το ένα χέρι. Απλά αδύνατο, εξαιτίας των 4.7 ιντσών της οθόνης του. Καλό με λίγα λόγια για hard core χρήστες, που λατρεύουν μουσική, ταινίες και πλοήγηση στο net με τα δύο χέρια. Οι «άλλοι» hard core users, έχουν αρκετές εναλλακτικές, χωρίς συμβιβασμούς σε ποιότητα και δυνατότητες… θα τις βρείτε και αυτές στις σελίδες του Μy Devices.
Με κόστος που αγγίζει τα 489€, το Sensation XL σίγουρα απευθύνεται σε όσους ξέρουν τι θέλουν από μια συσκευή και έχουν τα χρήματα για να το αποκτήσουν. Αυτά τα χρήματα που θα δώσετε πάντως – αν το αποφασίσετε- τα τιμά και με το παραπάνω.
Εμείς θα πρέπει τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά το Expansys που καλύπτει κάθε ανάγκη μας για παρουσίαση συσκευών, ειδικά για ένα τόσο «δυνατό» smartphone όσο το HTC Sensation XL στις σελίδες του myPhone.gr.



No comments:

Post a Comment