Sunday, January 22, 2012

Συμβουλές για τη σωστή χρήση του φορητού υπολογιστή σας και την παράταση της ζωής του


Συμβουλές για τη σωστή χρήση του φορητού υπολογιστή σας και την παράταση της ζωής του

Πολλές φορές μου έχουν φέρει φορητούς οι οποίοι είναι κακομεταχειρισμένοι με προβλήματα υπερθέρμανσης, χτυπημένα σημεία, μπαταρίες που πλέον δεν κρατούν ούτε 10 λεπτά, ακόμα και σπασμένες οθόνες επειδή κάποιος κατά λάθος πάτησε πάνω(!) στο laptop. Επίσης είναι πολλοί εκείνοι που με ρωτούν τον τρόπο να κρατήσουν την μπαταρία του φορητού τους σε "top shape".

Παρακάτω, ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον φορητό σας και την μπαταρία του, οι οποίες, μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμες. Εξάλλου, όπως λέει και ο λαός, αν δεν το προσέξεις δεν θα το έχεις.


1.       Εάν χρησιμοποιείτε τον "φορητό" στο Γραφείο, βγάζετε την μπαταρία για να μην φορτίζει τσάμπα τόσες ώρες. Η μπαταρία φορτίζεται συνεχώς με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται "αυξάνοντας" την "θερμοκρασία" ολόκληρου του φορητού. Επίσης (το κυριότερο) αφήνοντας την μπαταρία μέσα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τον φορητό σε μερικά χρόνια θα έχει 15 μόνο λεπτά ζωής. Εάν την βγάζετε θα έχει λίγο λιγότερα από αυτά που ορίζει ο κατασκευαστής.
2.       Ο μετασχηματιστής πρέπει να βγαίνει από την μεριά τις πρίζας πρώτα και μετά από τον υπολογιστή.
3.       Ο μετασχηματιστής δεν πρέπει να μπαίνει την ώρα που ο φορητός δουλεύει. Είναι καλό να συνδέεται αφού κλείσουμε τον υπολογιστή.
4.       Η οθόνη καθαρίζεται ΜΟΝΟ όταν ο υπολογιστής έχει κλείσει και με υγρό πανί, ΌΧΙ βρεγμένο.
5.       Στις άκρες τις οθόνης μαζεύεται συνέχεια σκόνη. Αυτό καθαρίζεται με την γωνιά μιας κόλλας χαρτιού (σε καμιά περίπτωση με οδοντογλυφίδα, η μύτη από μολύβι κλπ).
6.       Καλό θα είναι τo ποντίκι να μην βγαίνει συχνά από την usb χωρίς λόγο. Εάν καεί είναι ιδιαίτερα λυπηρό να χρειαστεί να αλλάξετε ολόκληρη την μητρική.
7.       Κάθε μήνα είναι καλό με μια ηλεκτρική σκούπα να ρουφάτε τα κενά ενδιάμεσα από τα πλήκτρα (προσοχή στα πληκτρολόγια που τα πλήκτρα αποσπώνται). Κατά την διάρκεια της χρήσης πέφτουν διάφορα μικροαντικείμενα χωρίς να το καταλαβαίνουμε (τρίχες, σκόνη, χαρτάκια κλπ) τα οποία μπορεί να εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του πληκτρολογίου.
8.       Καλό θα ήταν τα δάχτυλα να είναι πλυμένα πριν την χρήση του touch pad. Εάν λαδωθεί είναι πολύ εκνευριστική η χρήση του για πολύ καιρό αργότερα.
9.       Το πληκτρολόγιο καθαρίζεται καταπληκτικά με ένα πανί ψεκασμένο με λίγο άζαξ.
10.    Μην δείχνετε στην οθόνη κρατώντας μολύβι, στυλό κλπ! Θα το μετανιώσετε...
11.    ΜΗΝ αφήνετε το laptop σε κρεβάτια, καναπέδες, μαξιλάρια κλπ! Το ανεμιστηράκι δεν μπορεί να τραβήξει κρύο αέρα με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να ζεσταίνεται επικίνδυνα. Χρησιμοποιείτε ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο αν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε εκεί.
12.    Εάν βρείτε μια πλάκα αλουμινίου ή, ακόμα καλύτερα, αν αγοράσετε κάποια βάση με ανεμιστήρες από κάτω θα βοηθήσει τον υπολογιστή να κρατάει την θερμοκρασία του σε normal βαθμούς.
13.    Για παιχνίδια προτείνεται εξωτερικό πληκτρολόγιο. Τα δυνατά συνεχή χτυπήματα δεν τα αντέχει το ντελικάτο εύθραυστο πληκτρολόγιο του φορητού.
14.    Οι μεγάλες, σκληρές, θήκες με εσωτερική επένδυση είναι ότι πρέπει. Όταν σας πέσει, η επένδυση θα απορροφήσει μεγάλο μέρος του κραδασμού. Οι μαλακές, μικρές, θήκες είναι φτηνές και δεν προστατεύουν τον φορητό.
15.    Θα ήταν καλό να μην παίζουμε με τις οθόνες των φορητών. Ιδιαίτερα πιο φτηνές μάρκες δεν αντέχουν στα "πάνω κάτω" με αποτέλεσμα σύντομα να στέκεται με δυσκολία στην κατάλληλη θέση.
16.    Αποθηκεύστε με ασφάλεια το laptop σας. Αν και οι μεγάλες τσάντες των laptop που πωλούνται είναι υπέροχες για τη μεταφορά laptop σας είναι πολύ σημαντικό να κλείνετε το φορητό σας υπολογιστή πριν να βάλετε στο σάκο. Αν δεν τον κλείσετε θα μπορούσε να λιώσει το laptop σας ή ακόμα και να αρπάξει φωτιά.
17.    Κρατήστε μακριά ποτά και φαγητά. Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα ποτό ή να φάτε κάτι την ώρα που εργάζεστε στο laptop σας, φροντίστε αυτά να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από τον φορητό σας. Ιδίως τα ποτά ποτέ δεν ήταν καλή παρέα των laptop.
18.    Κρατήστε το laptop σας μακριά από μικρά παιδιά και κατοικίδια. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα αποφασίσουν να δοκιμάσουν τα δόντια τους πάνω στο laptop σας ή να το πατήσουν ή ρίξουν κάτω κατά λάθος.
19.    Να κλείνετε το laptop σας αν δεν το χρησιμοποιήτε. Αντίθετα με τα desktop, τα laptop δεν έχουν φτιαχτεί για να δουλεύουν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η υπερθέρμανση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τουlaptop. Έτσι, όταν δεν το χρησιμοποιείτε κλείστε το

No comments:

Post a Comment